fredag 1 december 2006

Köket arkiv sida 3

Och här kommer några bilder på hur köket ser ut idag (mars 2009).


När vår hjälp åkt hem fortsatte vi att sätta upp kakel, montera handtag på luckor och lådor, satte in alla vitvaror på plats och sen va VVS-montören här och kopplade ihop golvvärmen. Vid detta laget hade vi grava problem att få tag i en elektiker som kunde sy ihop vårt eljobb. Vi skulle nämligen byta hela den gamla el-centralen mot en ny med jordfelsbrytare samtidigt som alla trådar skulle kopplas ihop i dosorna. Tillslut efter någon månad fick vi äntligen tag på Magnus på Elbolaget i Karlskrona. Han kunde göra allt jobb inom loppet av tre dagar! Mycket nöjt kunde vi knäppa på kyl, frys och alla andra maskiner och laga mat!

Nu kunde vi äntligen riva det gamla köket och flytta ut i det nya!




Bit för bit så föll allting på plats. Överskåpen monterades och sattes upp, luckor och lådfronter sattes dit och justerades in, "baren" byggdes upp bakom de bänkskåpen som stack ut från väggen.


En tillbakablick till februari 2006. En kall vinterdag. Frosten täckte fönsterrutorna på vårt uterum. Längtan fanns om ett nytt kök. Nya vitvaror. Lådor som gick att dra ut i sin fulla längd. Bestyckade med varma kläder och varsin kofot började rivningen av inredningen. Inte hade vi en aning om hur många timmars jobb som låg framför oss, och tur var väl det. Tusentals spikar och skruvar, kilometervis bärande av gipsskivor, trägolv, fönster & golvspånskivor, sömnlösa nätter och massvis med isolering senare var vi där...

Nu skulle köksstommarna monteras!

Den 19 juli 2006. Samtliga stommar var ihopaskrivade och skulle nu hängas upp på väggen. Vid denna tiden jobbade husägarparet en del och vi är därför väldigt glada att vi fick hjälp! Stommar, diskho och bänkskiva tjoff, allt klaffade bra och man såg hur köket växte fram! Lite mörka bilder men man kan se vilken röra det var i rummet!




En sak som var väldigt frustrerande var att lägga trägolvet. En härlig morgon gick vi upp, plockade fram förpackningarna med vårt nyinköpta fina golv, öppnade, lade ut ett par rader, läste på och började banka. Vi bankade och bankade. Inget hände. Fortsatte banka, golvet gick sönder... Till saken hör att vid läggning på golvvärme rekommenderade tillverkaren en anstrykning med trälim på både not och fjäder. Detta försvårade läggningen väsentligt. Liiite irriterande.

Tillslut hittade vi rätt teknik och det började sakta med säkert växa fram. Det tog en dag men det var det värt! Nu såg ju rummet riktigt bra ut! Här ser man vart eluttagen kommer att hamna.



Köket arkiv sida 2

Vad ivrig man blir när man väl har kommit igång. När väl taket satt började vi läsa in läggningsanvisningarna för spånskivorna och golvvärmen. Bara att konstatera: Färdigfrästa golvvärmeskivor är väldigt enkla att lägga men väldigt dyra!

För att jämna ut mot råsponten la vi först ett lager lumppapp, sen spånskivorna. Efter det var det bara att lägga ut värmeutjämningsplåtarna (vändskivorna var redan färdiga) och därefter stoppades pex-slangen i. Gick i tågets hastighet!


När så gipsningen var klar förutom där valvet skulle öppnas upp, skruvade vi upp innertaket. Blev ett vanligt vinylklätt spånskivetak som vi satte med 1/3 förskjutning. Snabbt och smidigt, man slipper spackla och slipa. På bilden överst synes även vår byggherre (eller dam), en poeserande "katt-i-tratt".



Nu när elen var färdig så kunde vi äntligen isolera och skiva rummet. Här kom svärfar och hälsade på och lade ned ett hästjobb för att hjälpa oss! Skönt när man hamnat i en renoveringssvacka. Isolera, plasta, på med osb & spånskiva och till sist gips. För att spara in millimetrar sattes kortligar och endast gips på väggen med det lilla fönstret.

Juli 2006. Strålande väder!


Nästa steg i projektet var att dra rör och trådar för elen. Här var det perfekt att bygga köket helt från grunden för vi kunde välja exakt var vi ville ha alla uttag och brytare!

Inget uttag sitter nere vid golvet. Ett dubbeluttag strax till vänster om varje fönsterparti, tre dubbeluttag på den blivande köksbaren (kommer sen, va inte för nyfiken nu...), ett ovanför minishunten för golvvärmen, el & antennuttag för teven och gott om uttag under överskåpen. För lampor är det placerades minst ett uttag i mitten ovanför varje fönster. Samtliga brytare (utom utebelysningen) placerades i en lodrät rad precis vid ingången till köket. Sen ett gäng uttag för kyl, frys, ugn, micro osv. Sammanlagt ligger köket på 6 säkringar.

Härligt att stå med stora pekpinnen när elektikern gör jobbet. Tack så mycket för hjälpen Tobbe!


7 mars 2006. Värmebölja. Stod och svettades i bara shorts. Antingen är det för kallt eller så är det för varmt. Aldrig är man nöjd!

Reglade vidare i rummet för att kunna fortsätta isolera.


Så där ja! Nu är vi framme i slutet av april 2006.

Efter installationen av fönsterna började vi på att regla upp innerväggarna och stoppade in lite isolering. Vad tyst det blev i rummet! Och va skönt att kunna jobba utan att frysa!

Köket arkiv sida 1

Nästa stora steg var när fönsterna skulle installeras. Efter en rejäl kamp om vem som skulle vinna; fönsterna eller den som bar dem, lyckades vi tillslut bära in dem på plats i rummet. Gissar på att de största fönsterpartierna (180x140) vägde uppemot 100 kilo!

Först satte vi in det lilla fönstret där diskbänken skulle vara, sen de två stora fönsterna i tur och ordning och till sist sågade vi upp ett hål i lecablocken för en dörr ut till den då blivande altanen. Tack för hjälpen Eilert!


Dagen efter murningen så var det dax att regla upp väggen på husets kortsida. Ut med det sista fönsterpartiet och sen var det bara att börja spika. När det var gjort satte vi upp utegips på utsidan och så var det tillsammans med lite plast ganska tätt i rummet. Nu började isolering av innertaket. Ibland är det värdefullt att vara två, tex när man ska skruva upp en 4 meter lång bräda upp i taket. Många svordomar lämnade läpparna dessa dagarna. Men vad man lär sig när man håller på :)



I mitten på april var det dax att mura igen en hel del yta där de gamla skjutfönsterna fanns. En arbetsdag vigdes åt att riva ur två av tre partier och en dörr samt en hel del murande. Den här dagen fick undertecknad lägga hammaren och skruvdragaren åt sidan och vara hantlangare. Skönt att slippa ta egna beslut :)

Här murades den gamla utgången igen och en ny skulle öppnas ut från en av husets långsidor. Bugar och tackar Micke för ovärdelig hjälp!


Under tiden vi höll på att riva beställde vi en hel del av det byggnadsmaterial som skulle användas för isolering, igenmurning av fönster, väggar, tak och golv. Vi bestämde oss tidigt för att vi skulle ha vattenburen golvvärme eftersom vi värmer huset med pellets. Detta har vi inte ångrat en sekund. Dels är det så skönt att gå på samtidigt som man slipper alla element under fönsterna.

När rivningen var färdig för stunden satte vi board under golvbjälkarna och började isolera bjälklagret. Eftersom avståndet mellan bjälkarna på inget sätt var parallellt bestämdes att vi skulle lägga ett lager råspånt ovanpå bjälkarna och så var man av med det problemet. Dessutom var spånskivorna för golvvärmen anpassat efter ett exakt cc-mått.

Någonstans här var också vvs-firman här och förberedde för vatten, golvvärmeslinga och avlopp (det sticker upp lite suspekta rör här och där).



I början på februari tog vi fram kofoten och började riva upp trallvirket. Påpälsade med varma kläder och mössor körde vi i hårt tempo för rivning är ju himla roligt! Tack för hjälpen pappa! Det är ju tur att man inte vet hur många arbetstimmar som ligger famför en i början på ett sådant här projekt... Lite bilder på rivningen:



Den kanske största ombyggnaden i huset bjuder nog köket på. I mitten på 90-talet (många år innan vi flyttade in) förlängdes huset med ca 1/3 med grund och tak och allt. I utbyggnadens nedre del blev det ett inglasat uterum, helt oisolerat. På det övre planet en inbyggd balkong.

Uterummet blev en perfekt plats för att bygga ett nytt kök. Här kunde vi börja helt från början då de oisolerade skjutglasen ändå skulle bort. Under uterummet var en krypgrund, lätt att dra nya avloppsstammar och man kunde stänga dörren om sig när dagen var klar och använda det gamla köket som skulle fungera utmärkt under hela byggtiden.

Nackdelen var att det skulle bli en hel del jobb bara för att kunna få ett vanligt rum av uterummet. Isolering av väggar, tak och golv, nya fönster, helt ny el, avlopp, innertak, gips och inte minst en hel del jobb på husets fasad (som för övrigt ännu ej är helt klart).

Till att börja med visas ett par bilder från när det fortfarande var ett uterum, ett himla mysigt sådant för övrigt!


söndag 1 januari 2006